Monumentaal: KDV Zein ChildCare te Den Haag
Transformatie monumentaal pand
Aan het Josef Israelsplein in Den Haag staat het Renswoudehuis dat nu functie biedt aan kinderdagverblijf/BSO Zein Childcare, dat specifiek gericht is op de expat-doelgroep. Dit voormalige internaat van 2700 m² is een karakteristiek monumentaal gebouw dat werd gebouwd in de jaren ’20 van de 20e eeuw. In 2014 werd het pand verbouwd tot kinderdagverblijf en daarbij volledig gerenoveerd. Omdat het een pand betreft met een grote architectuur-historische waarde, was het van groot belang om tijdens de renovatie zo weinig mogelijk zichtbare veranderingen aan te brengen. De onopvallende muurroosters van ClimaRad voldoen goed aan deze wens. Bij het concept van Zein Childcare is duurzaamheid de basis.
In dit monumentale pand is de decentrale ventilatie-oplossing van ClimaRad toegepast om een gezond binnenklimaat te realiseren, daarnaast zorgen ook andere hightech duurzame installatietechnieken voor een uitstoot neutraal pand. De ruimtes worden verlicht door middel van zonnepanelen, water wordt verwarmd door zonnecollectoren, de vloeren worden door de aarde verwarmd en verse buitenlucht wordt per groep afzonderlijk toegevoerd en voorverwarmd.
Het gehele concept bestaat uit verschillende ruimtes voor kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang, een centrale speelruimte, een orangerie in de tuin en een buitenspeeltuin. Daarnaast zijn er overige ruimtes voor nevenactiviteiten, zoals cursusruimtes, een bibliotheek en personeelsvoorzieningen.
ClimaRad Comfort Solution
In het pand werd de ClimaRad Comfort Solution toegepast, uitgevoerd met ventilatie-units van het type ClimaRad Sensa Horizontaal en ClimaRad 2.0. In verband met de veiligheid van de kinderen is ervoor gekozen om de voedingskabels vanuit de muur in de units aan te sluiten, zodat er geen wandcontactdozen met stekkers op de muur zelf aanwezig zijn.
Dankzij deze ClimaRad ventilatie-oplossing kunnen de kinderen en het personeel van het kinderdagverblijf elke dag genieten van een comfortabel leefklimaat dat dankzij de zelfwerkende sensoren van de toestellen volledig automatisch wordt geregeld. Tocht (zoals bij mechanische ventilatie) is definief verleden tijd. Dankzij het ingebouwde warmteterugwinning systeem wordt er namelijk geventileerd met voorverwarmde lucht wat zowel energiebesparing als comfort oplevert.
Het betrof een monumentaal pand waar goede ventilatie in aangebracht moest worden. Hierbij moest de buitenzijde (gevel) zoveel mogelijk intact blijven.
We hebben voor ClimaRad gekozen vanwege het decentrale karakter en het ontbreken van lange (snel vervuilende) ventilatiekanalen. Tevens worden de gaten in de muren mooi afgewerkt met kleine, onopvallende roosters in bijna dezelfde kleur als de muur. Bijkomend voordeel is de mogelijkheid voor nachtkoeling in de zomer.
Na afronding van het project werd er in november 2016 door Technisch Buro Tom onderhoud verricht waarbij ook de ClimaRad filters zijn vervangen. Hierbij had ik de hulp ingeroepen van de ClimaRad projectleider die dat prima heeft afgehandeld. Tijdens het onderhoud bleken enkele ventilatie-units niet goed te werken en dit heeft de projectleider van ClimaRad ook meteen opgelost.
ClimaRad is een goede keuze omdat het een product is dat je stand-alone kunt gebruiken om een ruimte energiezuinig te ventileren zonder veel hak- en breekwerk, kanaalwerk, luchtbehandelingskasten etc. Het is eenvoudig uitbreidbaar en vergt weinig onderhoud (dat bovendien eenvoudig uit te voeren is). Juist de eenvoud zorgt voor een makkelijke toepasbaarheid in projecten.
Joost Hofman
voormalig adviseur Verkaart Groep (momenteel Directeur Hofman Technisch Advies)