Studentenhuisvesting Boschdijk te Eindhoven
Herbestemming
Het project betreft een herbestemming van het voormalig kantoorverzamelgebouw Woningcorporatie Domein, USG naar 106 woningen. De vloeroppervlakte bedraagt ca. 3.500 m², verdeeld over 7 bouwlagen. De studentenwoningen zelf hebben een oppervlakte van 25 – 30 m² en in 45 van deze woningen werd de ventilatie-oplossing van ClimaRad toegepast. Het project is in juli 2015 opgeleverd en de huurders kunnen inmiddels genieten van een gezonder leefklimaat, hoger comfort en lagere energielasten.
Type klimaatbeheersing
In 45 woningen werd in de woonkamer een ClimaRad 2.0 ventilatie-unit (met radiator) geïnstalleerd. Deze toepassing zorgt ervoor dat ventilatie rechtstreeks via de gevel plaatsvindt. Hierdoor zijn complexe luchtkanalen overbodig. De ingebouwde sensoren van de ClimaRad WTW-toestellen meten automatisch de luchtkwaliteit op basis van CO₂, luchtvochtigheid en binnen- en buitentemperatuur. Het systeem weet op die manier hoeveel frisse lucht er toegevoerd en verwarmd dient te worden. Er werd met name voor ClimaRad gekozen vanwege de hoge geluiddemping. Het pand is deels georiënteerd aan de Boschdijk, een van de ontsluitingswegen van Eindhoven Centrum. Als gevolg van het wegverkeer alhier is er op een deel van de gevel sprake van een hoge geluidsbelasting. ClimaRad bood desalniettemin een uitstekende oplossing om decentrale ventilatie mogelijk te maken.
Boschdijk 7 betreft een voormalig kantoorgebouw dat is herbestemd tot woonfunctie. Vanuit diederendirrix heb ik als projectleider mede zorg gedragen voor de aanvraag omgevingsvergunning en technische uitwerking in aanloop naar de uitvoering.
Het bouwwerk is gelegen aan een aanvliegroute richting Eindhoven centrum – derhalve is de geluidbelasting op de gevel ten gevolge van wegverkeer aanzienlijk.
In verband met de beperkte inpandige ruimte, tezamen met het gekozen programma (kleine wooneenheden t.b.v. studenten cq. expats) was een gebalanceerd ventilatiesysteem geen optie.
Als ventilatieprincipe is uitgegaan van natuurlijke toevoer i.c.m. mechanische afvoer. Het gekozen ventilatiesysteem, natuurlijke aanvoer/mechanische afvoer impliceert lucht aanvoer via de gevel. Gezien de studio’s hoofdzakelijk eenzijdig aan een gevel zijn georiënteerd, was er in een aantal gevallen uitsluitend natuurlijke aanvoer mogelijk aan een geluidbelaste zijde. Reguliere suskasten boden geen soelaas (onvoldoende demping voor een comfortabel binnenklimaat), het systeem van ClimaRad wél.
De ClimaRad toestellen zijn goed ingepast in de woonunits – ze boden een compacte uitkomst voor een probleem dat anders met grotere middelen (een ander ventilatieprincipe) opgelost had moeten worden.
ClimaRad maakt het mogelijk om op complexe geluidbelaste locaties een natuurlijk ventilatiesysteem toe te passen, bovendien is het energetisch zeer aantrekkelijk.
Michael Louter
Projectleider diederendirrix architecten