Transformatie Fabrieksschool naar lofts te Enschede
Transformatie
De voormalige Fabrieksschool aan de Noorderhagen in Enschede is één van de monumentale bouwwerken in Enschede die zijn gebouwd in de bloeitijd van de textielindustrie. Het pand stamt uit 1872 en is later meerdere malen gerenoveerd.
Wooncorporatie Ons Huis heeft de monumentale Fabrieksschool aan de Noordenhagen gekocht van de gemeente. De niet-originele elementen van het gebouw werden gesloopt en in het oorspronkelijke Rijksmonument heeft de corporatie in het kader van het project ‘Ruimtelijk wonen in de binnenstad’ 9 sociale huurwoningen met entresol (ruimtelijke lofts) gerealiseerd. De unieke en monumentale kenmerken van de school zijn daarbij behouden gebleven. De bijbehorende tuin is bestemd voor gezamenlijk gebruik voor de bewoners. Om de tuin staat een hekwerk dat grenst aan het Willem Wilminkplein, zodat ook stadsbezoekers ervan kunnen meegenieten.
Onze oplossing
In de woningen werd de ClimaRad Comfort Solution toegepast met in de woonkamer (al naar gelang de beschikbare ruimte) een ClimaRad Sensa Horizontaal of ClimaRad Sensa Verticaal (decentrale ventilatie-units met ingebouwd warmteterugwinning systeem achter een mooie design-omkasting) en in de natte ruimtes een ClimaRad MaxiBox die voor de afzuiging van teveel vocht in huis zorgt. De toestellen zijn sensor-gestuurd en werken dus volledig automatisch. De MaxiBox kan tevens handmatig worden bediend m.b.v. de 4-standenschakelaar in de woonkamer. In de buitengevel zijn de gaten afgedekt met bijpassende, niet-opvallende roosters, zodat de monumentale ‘look’ van het gebouw behouden blijft.
De fabrieksschool is een Rijksmonument en door de gemeente Enschede aan de buitenkant gerestaureerd. Daarna is het pand te koop aangeboden en verkocht aan Ons Huis. Het pand heeft door de jaren verschillende bestemmingen gehad en was van binnen totaal uitgeleefd. Vanwege de historische aard van het pand, wilden wij de hoofdstructuur van de klaslokalen terugbrengen. Vanuit die gedachte is het idee van de lofts ontstaan. Ik was de projectleider die dit project heeft geïnitieerd, heeft uitgewerkt (en laten uitwerken) en begeleid.
De uitdaging binnen dit project bestond erin dat een uitgekiend warmte- en ventilatiesysteem gekozen moest worden. Dit om de aard van de klaslokalen geen geweld aan te doen. Een collectieve verwarming en dito warmteterugwinningssysteem moest worden vermeden. De reden om daarbij voor ClimaRad te kiezen was dat het WTW-gedeelte van de ClimaRad en de gekleurde rooster aan de buitenzijde slechts weinig zichtbaar is (slechts de grootte van een steen). Het totaalventilatiesysteem combineert verder goed met het warmtesysteem.
Binnen Ons Huis zijn de ervaringen met ClimaRad goed, professionele begeleiding en betrouwbare producten.
Het pand is nu circa een jaar opgeleverd en in gebruik. Ik hoor geen klachten, dus ga ik ervan uit dat men er goed mee overweg kan.
Johan Bolt
Projectleider Vastgoed