Transformatie Rijksmonument Mariënburg klooster Den Bosch naar kantooromgeving
Fotografie: Joep Jacobs
Rijksmonument Het Mariënburgklooster aan de Sint Janssingel in Den Bosch, ontworpen door architect J.H. van Groenendael, werd eind negentiende eeuw gebouwd in neogotische stijl. Bewoonsters van het klooster waren de katholieke zusters van de sociëteit van Jezus, Maria en Jozef (JMJ), met als doel het opleiden van onderwijzeressen. In de twintigste eeuw heeft het gebouw al zijn eerste onderwijsfunctie gekregen, eerst als kweekschool en later als MBO-college. Het klooster heeft altijd zijn educatieve functie behouden.
Architect BiermanHenket heeft het klooster in de historische binnenstad o.a. getransformeerd voor de Jheronimus Academy of Data Science, een internationale (master)opleiding van de TU Eindhoven en Universiteit van Tilburg. Het klooster bestaat uit zes bouwdelen met verschillende functies. Drie van deze bouwdelen, gelegen in het oudste gedeelte van het klooster, worden door bedrijven in gebruik genomen die de komende jaren veel zullen betekenen qua duurzaamheid in big data en IT. Daarnaast zijn er collegezalen, studieruimtes, werkplekken voor startups en incubators en overleg- en presentatieruimtes gerealiseerd, en woonruimte voor de studenten van JADS.
Het monumentale klooster is o.a. verduurzaamd door het toepassen van verschillende types ClimaRad units die de ventilatie, verwarming en koeling regelen per ruimte. Met deze decentrale oplossing is het een toekomstbestendig gebouw geworden, een wens van opdrachtgever Kadans Vastgoed. De ruimtes worden volledig verwarmd en gekoeld met behulp van een wko-installatie die bestaat uit twee mono-bronnen.
Decentraal ventileren, verwarmen én koelen
De units die zijn toegepast, zijn de ClimaRad Care, ClimaRad Ventura V1C en ClimaRad 2.0 toestellen. Ze zorgen automatisch voor een gezond binnenklimaat, wat leidt tot meer productiviteit en het verminderen van ziekteverzuim. Op basis van verschillende sensoren in de units wordt de benodigde hoeveelheid ventilatie bepaald en wordt de toevoer en afvoer van lucht juist op elkaar afgestemd. De muurroosters, die dienen voor de toevoer en afvoer via de gevel, zijn onopvallend verwerkt in de buitengevel. Zo behoudt het klooster zijn monumentale karakter.
Meer informatie over de Mariënburg Campus vindt u op deze
website.
Bekijk daarnaast onze overige projecten (waaronder
transformatie en monumentaal) waar decentrale ventilatie, eventueel met
verwarming en koeling, een uitkomst is geweest.
Leuk detail: de perenberceau in de afgesloten Manresatuin van het klooster is aangelegd in de romantische tuinstijl van de renaissance. Deze gang van perenbomen verbindt de kapel van de Mariënburg met de middeleeuwse kapel en maakt deel uit van de kloostergang. Oorspronkelijk werden ze aangelegd om ervoor te zorgen dat zusters buiten konden wandelen zonder te verkleuren door het zonlicht.