Home »
»

Nieuwbouw Zorgcentrum Parkhoven Leeuwarden

MarktZorg, Nieuwbouw,
Omvang54 zit-slaapkamers en gezamenlijke ruimtes
OpdrachtgeverStichting KwadrantGroep Drachten
ArchitectVonk en Landstra Architecten
AdviesbureauInvent Beilen
AannemerJorritsma Bouw
InstallateurPranger-Rosier Installaties Dokkum
Opleveringjuli 2018

Nieuwbouw Zorgcentrum Parkhoven Leeuwarden

Innovatieve nieuwbouw

Zorgorganisatie Palet, onderdeel van Stichting KwadrantGroep gaf opdracht tot de nieuwbouw van Woon- en behandelcentrum Parkhoven in Leeuwarden dat specialistische verpleeghuiszorg biedt aan ouderen en chronisch zieken. Het nieuwe centrum werd gebouwd op de plaats van de oude locatie en heeft vier laagbouwvleugels, die door middel van gangen met elkaar in verbinding staan. Omdat de opdrachtgever kwaliteit erg belangrijk vindt, was er een ruim budget beschikbaar gesteld waardoor er ruimte was voor moderne technieken zoals o.a. een decentraal ventilatiesysteem van ClimaRad dat de ruimtes een comfortabel leefklimaat geeft.

Type klimaatbeheersing

De ClimaRad Comfort Solution, met in de zit-slaapkamers ClimaRad 2.0 ventilatie-units in Master-Slave opstelling geeft elke ruimte altijd automatisch precies voldoende ventilatie. Deze toestellen hebben ingebouwde sensoren die constant de luchtkwaliteit meten (CO2-gehalte, luchtvochtigheid en binnen- en buitentemperatuur) en zodoende zelf de benodigde hoeveelheid toegevoerde frisse lucht kunnen bepalen. De ventilatie is comfortabel (zonder tocht) én energiezuinig doordat het warmteterugwinning systeem in de ventilatie-units de toegevoerde lucht eerst voorverwarmt met de energie uit de afgevoerde lucht.

In de keukens, badkamers en toiletten voeren ClimaRad Fans de vochtige lucht af en door een draadloze verbinding met de ClimaRad ventilatie-units krijgen deze toestellen een signaal dat er ook weer lucht moet worden toegevoerd. Op deze manier ontstaat een gezond en comfortabel leefklimaat waar de bewoners en medewerkers zelf niets voor hoeven te doen.

Via Jorritsma Bouw kregen we opdracht om de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties te verzorgen voor het nieuwbouwproject ‘Parkhoven’. Zorgorganisatie Palet ontwikkelde op haar eigen terrein van het huidige Parkhoven en het voormalige kassenterrein Van Smeding in de wijk Achter de Hoven in Leeuwarden nieuwe woonzorgconcepten. Er werden 54 verpleeghuisplaatsen gerealiseerd in de vorm van kleinschalige woonvormen voor zowel mensen met dementie als mensen met lichamelijke problematiek. Mijn rol binnen het project was die van projectleider voor de werktuigbouwkundige installaties.

De grootste uitdaging was de verschillende installaties onder te brengen in de betonvloeren; dit in verband met de grote diversiteit en de beperkte ruimte. Vanwege het ontbreken van verlaagde plafonds in de vleugels is er niet gekozen voor een centrale ventilatie-installatie maar voor een decentrale vorm. Vandaar dat ClimaRad is toegepast, een degelijk, eenvoudig te monteren en te bedienen product,

Vanuit ClimaRad hebben wij een goede begeleiding gehad vanaf kantoor maar ook op de bouw. Hierdoor zijn er weinig tot geen faalkosten geweest. Ook de monteurs hebben dit als zeer prettig ervaren. De installatie is in bedrijf sinds december 2017 en het gebouw is inmiddels een half jaar in gebruik.  Tot op heden hebben wij geen klachten over het product of over de ventilatie ontvangen dus mag ik aannemen dat de ervaringen van de gebruikers positief zijn.

Klaas Buikema

Projectleider

© Copyright 2017 ClimaRad B.V. Privacy Statement | SitemapContact | Disclaimer | Algemene voorwaarden