Home »
»
»
»

Hoe werkt ClimaRad in combinatie met een warmtepomp?

Goed geïsoleerde woningen worden in toenemende mate verwarmd middels een warmtepomp. Warmtepompen vormen een geweldige bron van energie waarmee de woning uitstekend verwarmd kan worden. Daarnaast hebben warmtepompen de mogelijkheid aan de toenemende vraag naar koeling te voldoen.

Afgiftesysteem

Door de relatief lage watertemperatuur van het verwarmingswater en doordat bij koeling niet te laag kan worden gekoeld in verband met condensvorming, wordt voor het afgiftesysteem doorgaans voor vloerleidingen gekozen. Al dan niet in combinatie met wandleidingen wordt hiermee een voldoende VO/KO (verwarmd c.q. gekoeld oppervlak) gecreëerd.

Ventilatie

Bij toepassing van LTV c.q. vloerleidingen, moet extra aandacht aan de ventilatie worden geschonken. Er kan namelijk niet meer met raamventilatie roosters worden gewerkt. Ervaring en onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat dit leidt tot onacceptabele tochtklachten, zodat de bewoner de ventilatieroosters sluit. Met alle gevolgen voor het binnenmilieu van dien. De reden is dat er niet meer, zoals voorheen, onder het raam een warme radiator aanwezig is om de binnenkomende koude ventilatielucht te verwarmen. Dit doet zich voor in alle goed geïsoleerde woningen, maar vooral bij LTV systemen en systemen met warmtepompen (dus met vloerleidingen). Zie ook: Combinatie met vloerverwarming.

Op te lossen problemen:

Voor beide bovengenoemde aspecten zal naar oplossingen moeten worden gezocht. Hoe kan de verhouding investering/opbrengst (EPC) worden verbeterd en hoe kan het ventilatieprobleem worden opgelost?
De benodigde investering zal slechts langzaam dalen. Hierin mag geen significante versnelling worden verwacht.
Om het ventilatieprobleem op te lossen lag de toepassing van een centraal gebalanceerd systeem met warmteterugwinning voor de hand. Hier ontstaan echter 2 nieuwe problemen: de investering en bouwtechnische maatregelen nemen nóg verder toe (bij combinatie met een WP) en de berichtgeving in de media omtrent dit type ventilatiesystemen is niet positief. Per saldo is dit systeem zelfs een extra drempel geworden voor het toepassen van Warmtepompen.

Package Warmtepomp & ClimaRad (Sensa®)

Het geschetste probleem met tochtklachten door ventilatieroosters doet zich in een woning met name voor in de wintermaanden in de woonkamer. Dit is de ruimte waar mensen stil zitten te lezen, praten of TV kijken en die altijd verwarmd is. Tochtklachten in de slaapvertrekken daarentegen zijn nauwelijks gekend. Hierdoor hoeft dus in principe alleen in de woonkamer de ventilatielucht te worden vóórverwarmd om de tochtklachten te vermijden. In de slaapkamers is dit niet zo relevant. Daarbij komt dat de meeste bewoners hun slaapkamer liever niet verwarmen en vaak zelfs het raam iets open hebben staan. De gemiddelde temperatuur op slaapkamers is daarmee zo laag, dat warmteterugwinning uit ventilatielucht minder zinvol is.

Het ligt dan ook voor de hand dat er een nieuw ventilatietoestel op de markt is gekomen dat alleen wordt toegepast in de warme vertrekken van een woning (dus doorgaans alleen in de woonkamer). Dit type toestel heet een lokale ventilatie met warmteterugwinning. ClimaRad B.V. heeft dit systeem uitontwikkeld en op de markt gebracht.

Specifiek toestel voor de combinatie met Warmtepompen.

ClimaRad B.V. heeft speciaal voor de bovengenoemde problemen een nieuw toestel ontwikkeld. Deze variant, genaamd ClimaRad Sensa®, is een lokale WTW, voorzien van sensoren om de luchtkwaliteit te controleren. Het zorgt voor vóórverwarmde ventilatielucht en heeft geen lange kanalenstelsels nodig omdat ventilatie rechtstreeks dóór de gevel plaatsvindt. Het is een aanvulling op een standaard afzuigsysteem in de woning en wordt doorgaans alleen in de woonkamer toegepast. Door de combinatie van de CO2-sturing met warmteterugwinning wordt een forse EPC reductie bereikt (0,18 in de Senter Novem referentie-tussenwoning).

Investering en voordeel

Door de combinatie te maken van een warmtepomp met 1 ClimaRad Sensa® , wordt een zeer forse EPC reductie bereikt, terwijl de benodigde investering relatief gezien beperkt toeneemt. In de genoemde woning realiseert een warmtepomp 0,30 reductie en een ClimaRad Sensa® 0,18. In verhouding is de investering voor de Sensa® slechts 1/6 van de investering van de warmtepomp, waardoor het pakket ineens veel interessanter wordt voor de (al dan niet commerciële) marktpartij. De combinatie vormt daarbij een uitstekend concept voor EPC eisen (0,4).

terug
Werken

Kantoorpand Katwijk voorzien van decentraal ventilatiesysteem

BEKIJK DEZE CASE
Zorg

Kantoortransformatie naar duurzaam zorggebouw Villa Verde Harderwijk

BEKIJK DEZE CASE
Wonen

Towercampus Pauwmolen Delft: decentraal klimaatsysteem maakt project financieel haalbaar

BEKIJK DEZE CASE

© Copyright 2017 ClimaRad B.V. Privacy Statement | SitemapContact | Disclaimer | Algemene voorwaarden