Home »
»

Ook profiteren van onze kennis?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze ontwikkelingen.

Naam *

BENG vervangt de EPC

Alle nieuwe gebouwen moeten vanaf 1 januari 2021 bijna energieneutraal zijn (BENG). Dit vloeit voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese richtlijn EPBD. De voorgenomen BENG-eisen gelden alleen voor nieuwbouw. Het beleid voor zeer energiezuinige bestaande gebouwen is nog in ontwikkeling.

Trias Energetica

Aan de hand van drie indicatoren wordt de energieprestatie in Nederland vastgelegd. Deze indicatoren zijn te koppelen aan de Trias Energetica. De Trias Energetica is een driestappenstrategie om een energiezuinig ontwerp te maken. Het beperken van het energieverbruik is de eerste stap die een directe koppeling heeft met de eerste BENG-indicator: energiebehoefte. Bij stap 2 moet er maximaal gebruik worden gemaakt uit duurzame bronnen, zodat een minimaal aandeel van 50% van het primaire energieverbruik uit duurzame energie bestaat. Door de nadruk te leggen op een lage energiebehoefte en het gebruik van hernieuwbare energie, is het gebruik van fossiele brandstoffen  (stap 3) beperkt.

Vanwege deze nieuwe bepaling van de energieprestatie, wordt de vrijheid die er nu is “door de EPC dicht te rekenen” een stuk kleiner.

    

Bepalingsmethode

Er is nog geen bepalingsmethode voor BENG, daarom heeft RVO.nl een handreiking opgesteld waarin de bepaling van de drie BENG-indicatoren is omschreven. Op dit moment is het nog de vraag of de EPBD-normen worden overgenomen of dat de NEN 7120 wordt bijgeschaafd (of een combinatie van deze twee). Vanaf medio 2018 wordt er een werkende 90%-versie van deze nieuwe bepalingsmethode verwacht. De NEN heeft hiervoor in overleg met BZK een NTA (Nederlands Technische Afspraken) projectteam opgericht. Dit team zal samen met alle belanghebbenden de (concept) bepalingsmethode opstellen. Tot die tijd blijven we in Nederland werken met de huidige bepalingsmethode (NEN 7120).

Om de BENG-eisen te halen zijn innovatieve technieken en concepten noodzakelijk. Uit onderzoek van RVO.nl bleek met name dat warmtepompen, BIPV-panelen en innovatieve ventilatiesystemen (eventueel in combinatie met ZLT-verwarming) zeer geschikt zijn om deze eisen te halen. ClimaRad sluit hier met haar innovatieve decentrale ventilatie-oplossingen goed op aan. Voor meer informatie over BENG: http://infographics.rvo.nl/beng/

door: Rutger Vasters, Productmanager ClimaRad B.V.

20-04-2017

Terug

Werken

Kantoorpand Katwijk voorzien van decentraal ventilatiesysteem

BEKIJK DEZE CASE
Zorg

Kantoortransformatie naar duurzaam zorggebouw Villa Verde Harderwijk

BEKIJK DEZE CASE
Wonen

Towercampus Pauwmolen Delft: decentraal klimaatsysteem maakt project financieel haalbaar

BEKIJK DEZE CASE

© Copyright 2017 ClimaRad B.V. Privacy Statement | SitemapContact | Disclaimer | Algemene voorwaarden