Home »
»

Ook profiteren van onze kennis?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze ontwikkelingen.

Naam *

Gelijkwaardigheid één WTW-unit t.b.v. twee verblijfsruimten met open doorgang ≥ 0,9 m

ClimaRad heeft gelijkwaardigheid verkregen voor de toepassing van één decentrale WTW-unit in het hoofdvertrek welke volstaat voor twee aparte verblijfsruimten. Het onderzoek toont aan dat afgeweken kan worden van het Bouwbesluit en de open doorgang minimaal 0,9 meter mag zijn i.p.v. 1,8 meter. Voorwaarde is dat de open doorgang niet afsluitbaar mag zijn. In de aangrenzende verblijfsruimte, bijvoorbeeld de slaapkamer, werkkamer of keuken, hoeft geen extra toevoervoorziening te worden aangebracht. Dit levert een grote kostenbesparing op, omdat de woningen geventileerd kunnen worden met minder componenten.

In opdracht van ClimaRad BV hebben Expertisecentrum Regelgeving Bouw (ERB) en advies- en ingenieursbureau VentGuide een onderzoek uitgevoerd naar een gelijkwaardige oplossing voor luchtkwaliteit bij specifieke woningindelingen. Het betreft kleine woningen (GG/NGG) waarbij de bezetting bestaat uit maximaal vier personen; zoals zorgkamers, 2-kamerappartementen en vakantiewoningen.

De woningen zijn voorzien van één decentrale WTW-unit t.b.v. het hoofdvertrek (meestal de woonkamer) en een tweede vertrek (bijv. de slaapkamer). Daarnaast beschikt het over een afvoerventilator (Fan/Box) t.b.v. de badkamer, het toilet en/of berging. Het CO2-gestuurde ventilatiesysteem van ClimaRad voorkomt over-ventilatie en dus onnodig energieverbruik.

Het ERB en VentGuide concluderen dat in deze specifieke situaties tenminste de gelijkwaardige luchtkwaliteit wordt bereikt die de regelgever met het stellen van eisen in het Bouwbesluit 2012 heeft beoogd.

Wilt u meer informatie over dit onderzoek of uitleg over de toepassing van ClimaRad? Neemt u dan contact op met onze binnendienst via tel. 0541-358130.

Het rapport van VentGuide is via ClimaRad BV op te vragen.   

Afbeelding: voorbeeldplattegrond woning met twee verblijfsruimtes en open doorgang.

20-09-2019

Terug

Werken

Kantoorpand Katwijk voorzien van decentraal ventilatiesysteem

BEKIJK DEZE CASE
Zorg

Kantoortransformatie naar duurzaam zorggebouw Villa Verde Harderwijk

BEKIJK DEZE CASE
Wonen

Towercampus Pauwmolen Delft: decentraal klimaatsysteem maakt project financieel haalbaar

BEKIJK DEZE CASE

© Copyright 2017 ClimaRad B.V. Privacy Statement | SitemapContact | Disclaimer | Algemene voorwaarden