Home »
»

Ook profiteren van onze kennis?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze ontwikkelingen.

Naam *

Geluidwerend ventileren

Bij de bouw van geluidgevoelige gebouwen, zoals woningen, is de wet geluidhinder van toepassing. Op basis van een akoestisch onderzoek kan de geluidbelasting op de gevels worden bepaald. Als de berekende geluidbelasting boven de voorkeursgrenswaarde (48 dB*), dan wel de maximaal toelaatbare waarde (63 dB voor woningen in stedelijk en 53 dB voor woningen in buitenstedelijk gebied) komt, zal bekeken moeten worden welke geluidbeperkende maatregelen toegepast kunnen worden. Bronmaatregelen hebben hierbij de voorkeur, maar zijn niet altijd mogelijk. Hierdoor moet de oplossing vaak in de materialisatie van de gevel worden gezocht.

Vaak worden in gebouwen geluidwerende ventilatievoorzieningen toegepast, zoals suskasten of susroosters. Vanwege tochtklachten, energiezuinigheid of onvoldoende geluidwering is dit echter lang niet altijd gewenst. Uit onderzoek blijkt dat de geluidsisolatiewaarde van een ClimaRad-toestel hoger is dan de beste suskasten, met een Dn,e,w waarde van maar liefst 51 dB. Daarnaast is ClimaRad vaak de meest esthetisch verantwoorde oplossing, waardoor we veel in monumentale panden worden toegepast.

Bij het vaststellen van de geluidwering van een gevel zijn verschillende uitgangspunten belangrijk. Naast de juiste materialisering van de gevel is een ClimaRad ventilatie-unit een uitstekende geluidwerende toepassing. De afgelopen jaren hebben we hierdoor diverse projecten mogen uitvoeren in geluidbelaste gebieden, waarbij een hoge geluidsisolatie en comfortabele en energiezuinige ventilatie een vereiste was.

Aangezien onze muurdoorvoeren en ClimaRad ventilatie-units voorzien zijn van geluidsisolerende materialen, is een optimale geluiddemping haalbaar. Vervelende buitengeluiden, zoals weg- en railverkeer, kunnen hierdoor tot een minimum worden beperkt. ClimaRad kan zelfs worden toegepast in ‘dove’ gevels. Door de toepassing van ClimaRad kan in elke situatie een akoestisch comfortabel binnenklimaat worden gerealiseerd.

* Op gemeentelijk niveau kan een hogere waarde worden vastgesteld dan de voorkeursgrenswaarde. Dit kan alleen wanneer het terugbrengen van de geluidbelasting niet doeltreffend is, of wanneer er bovenmatige bezwaren zijn.

Rutger Vasters
Product Manager ClimaRad

15-09-2016

Terug

Werken

Kantoorpand Katwijk voorzien van decentraal ventilatiesysteem

BEKIJK DEZE CASE
Zorg

Kantoortransformatie naar duurzaam zorggebouw Villa Verde Harderwijk

BEKIJK DEZE CASE
Wonen

Towercampus Pauwmolen Delft: decentraal klimaatsysteem maakt project financieel haalbaar

BEKIJK DEZE CASE

© Copyright 2017 ClimaRad B.V. Privacy Statement | SitemapContact | Disclaimer | Algemene voorwaarden