Home »
»

Ook profiteren van onze kennis?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze ontwikkelingen.

Naam *

Wetgeving LBK aangescherpt

Per 1 januari 2016 moeten ventilatiesystemen voldoen aan de eisen die voortkomen uit de Europese ErP-verordening voor ventilatie-eenheden. Deze richtlijnen zijn in het leven geroepen om in 2025 het jaarlijkse energiegebruik in Europa met 45% terug te brengen. Voor centrale luchtbehandelingskasten (LBK’s) betekent dit dat deze een stuk duurder worden, omdat ze moeten worden uitgerust met betere filters en grotere/efficiëntere motoren en warmteterugwinsystemen. Een ander gevolg is dat een nieuwe LBK meer ruimte nodig heeft om hetzelfde debiet te halen. Vanaf 2018 kan dit zelfs oplopen tot 30% meer ruimteoppervlak ten opzichte van de eisen uit 2015. In de bestaande en de nieuwbouw kan dit tot problemen leiden, aangezien hier in het ontwerp van de technische ruimte en/of de constructie geen rekening mee gehouden is.

Mede vanwege deze nieuwe regels, neemt de aandacht voor decentrale ventilatie van ClimaRad toe. Voornamelijk bij zorggebouwen en andere utiliteitsgebouwen is het plaatsen van een kleine decentrale WTW-unit per ruimte voordeliger en makkelijker te plaatsen dan een grote luchtbehandelingskast. Bij decentrale ventilatie wordt er namelijk “geademd” door de gevel en zijn horizontale en verticale ventilatiekanalen overbodig. Een ClimaRad WTW-unit is daarnaast voorzien van HR WTW, bypass en vraagsturing per ruimte op CO₂ en vocht. Hierdoor wordt ruim voldaan aan de eisen voor 2018. Omdat de lucht niet door lange ventilatiekanalen geperst hoeft te worden, kan ook nog tot factor 10 worden bespaard op ventilatorenergie t.o.v. een centrale luchtbehandelingskast.

Voor ClimaRad biedt de wetgeving voor luchtbehandelingskasten dus kansen en wij merken dat de markt steeds meer interesse heeft in decentrale oplossingen. Als je bij grootschalige renovatie of nieuwbouw aanloopt tegen grotere kasten, meer ruimte en duurdere oplossingen, is een decentraal ventilatiesysteem van ClimaRad een goed alternatief!

Rutger Vasters
Product Manager ClimaRad

01-11-2016

Terug

Werken

Kantoorpand Katwijk voorzien van decentraal ventilatiesysteem

BEKIJK DEZE CASE
Zorg

Kantoortransformatie naar duurzaam zorggebouw Villa Verde Harderwijk

BEKIJK DEZE CASE
Wonen

Towercampus Pauwmolen Delft: decentraal klimaatsysteem maakt project financieel haalbaar

BEKIJK DEZE CASE

© Copyright 2017 ClimaRad B.V. Privacy Statement | SitemapContact | Disclaimer | Algemene voorwaarden