Home »
»

Ook profiteren van onze kennis?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze ontwikkelingen.

Naam *

Toepassing decentrale ventilatie in hoogbouw

Decentrale ventilatie biedt veel voordelen in hoogbouwprojecten. De initiële investering is bij decentrale ventilatiesystemen in het voordeel ten opzichte van een centraal ventilatiesysteem. Door de plaatsing aan de gevel kunnen de schachtruimtes worden geminimaliseerd, wat meer vierkante meters verhuurbare oppervlakte oplevert. Door de vrijheid van bouwen kunnen plattegronden worden geoptimaliseerd qua ruimtegebruik en indeling.

Na oplevering zijn de beheerskosten laag doordat het onderhoud minimaal is en dit snel uit te voeren is. Het energieverlies door ventilatie wordt beperkt door de warmteterugwinning en het gebrek aan lange ventilatiekanalen voor de toe- en afvoer van lucht. Het warmteverlies in de schachten wordt hierdoor sterk beperkt, wat ook zijn weerslag heeft op een gunstige BENG score.

Wind

Hoe hoger een gebouw, hoe groter de invloed van wind is. In hoogbouw ondervinden alle ventilatiesystemen drukverschillen ten gevolge van wind en thermiek. Hoe groot deze drukverschillen zijn en hoe je de invloed zoveel mogelijk kan beperken is bij ontwerpers van ventilatiesystemen een veel voorkomende vraag. De ventilatie zal afhankelijk van de hoogte en de omringende bebouwing in relatie tot de weersomstandigheden sterk kunnen verschillen. ClimaRad heeft dit vraagstuk onderzocht, om ook op hoogte voor een comfortabel woongenot te kunnen zorgen. Uit de beschouwing die ten aanzien van optredende windrukverschillen is uitgevoerd, blijkt dat de ClimaRad Ventura toepasbaar is voor de windrukverschillen die bij gebouwen tot 80 meter kunnen optreden.

Referentieproject

Begin dit jaar is het project House of Groningen opgeleverd. Hierin zijn 159 appartementen gerealiseerd in een gebouw met 23 bouwlagen. De uitdaging van het project was om de woningen tot een hoogte van circa 70 meter te voorzien van een aangenaam binnenklimaat en het verminderen van lawaai door de omliggende wegen. De ervaring van ClimaRad bij projecten in de buurt, zoals het Woldring complex in Groningen, kwam hierbij goed van pas. Door de hoogte en de plattegronden was de keuze al snel gevallen van de ClimaRad Ventura V1D. Deze unit kan ook in het vlakke Groningense landschap (windgebied II) zorgen voor een aangenaam klimaat.

Voordelen decentrale ventilatie in hoogbouw op een rij

1.       Minder schachtruimte en meer verhuurbare oppervlakte

2.       Gunstige BENG-score

3.       Comfortabel klimaat, ook op hoogte

Vraag advies aan onze medewerkers voor de beste oplossing voor uw project.

11-10-2021

Terug

Werken

Kantoorpand Katwijk voorzien van decentraal ventilatiesysteem

BEKIJK DEZE CASE
Zorg

Kantoortransformatie naar duurzaam zorggebouw Villa Verde Harderwijk

BEKIJK DEZE CASE
Wonen

Towercampus Pauwmolen Delft: decentraal klimaatsysteem maakt project financieel haalbaar

BEKIJK DEZE CASE

© Copyright 2017 ClimaRad B.V. Privacy Statement | SitemapContact | Disclaimer | Algemene voorwaarden